Jak jeść więcej warzyw i owoców? Proste triki na zdrowszą dietę

Specjaliści od żywienia są zgodni – to właśnie warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Według niektórych źródeł każdego dnia powinniśmy ich zjadać niemal pół kilo! Zarówno świeże i sezonowe, jak i te kiszone, wekowane czy mrożone są cennym źródłem witamin i mikroelementów, a w połączeniu z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem zamieniają się w sycące danie. Jak więc zmienić swój jadłospis, by zrobić w nim miejsce na więcej warzyw?

Proste i smaczne dania wegańskie – gdzie szukać przepisów

Dieta wegańska to dieta pozbawiona mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, masło czy miód. Dla początkujących może ona się wydawać dość skomplikowana, jednak w rzeczywistości w kuchni polskiej wiele potraw było oryginalnie bezmięsnych, gdyż dopiero od niedawna mięso przestało być produktem luksusowym. W poszukiwaniu inspiracji warto zaglądać na blogi kulinarne – w Polsce szczególnie znany jest blog jadłonomia, a jego autorka wydała także swoje własne książki kucharskie, w których dostępne są przepisy na tradycyjne polskie potrawy. Nie trzeba od razu przechodzić na weganizm, wystarczy na początek jeden czy dwa obiady mięsne w tygodniu zastąpić ich wegańskimi odpowiednikami.

Warzywne koktajle

Prostym, a zarazem wyjątkowo skutecznym sposobem na przemycenie warzyw do diety są także warzywne koktajle. Dwie garście szpinaku zmiksowane z jagodami czy truskawkami i sokiem pomarańczowym smakują jak najlepszy orzeźwiający deser, a koktajl kawowy z dodatkiem bananów i białej fasoli to pomysł na szybkie i sycące śniadanie. To także świetna metoda na dzieci-niejadki, które nie lubią surówek, kiszonek ani zup.

Rekomendowane artykuły