Dieta w ciąży — jak powinna wyglądać?

dieta w ciąży

Kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, wielokrotnie stara się zrobić wszystko, aby jej dziecko urodziło się zdrowe i silne. Zaczyna lepiej się odżywiać oraz brać witaminy, jednak nie wiele osób wie, że dieta w ciąży powinna być odpowiednio zbilansowana. Co powinno znaleźć się w jadłospisie kobiety, która już nie długo zostanie mamą? Przeczytasz w poniższym artykule. 

Jak odżywiać się w ciąży?

Kiedy podejrzewamy lub mamy pewność, że spodziewamy się dziecka, warto już od pierwszych dni postawić na zbilansowaną  i zdrową dietę. To bardzo ważne, gdyż już od pierwszych dni życia płodowego dziecka kształtują się różnorodne narządy. Konieczne jest również przyjmowanie kwasu foliowego. Kiedy planujemy ciąże, warto zaopatrzyć się w książkę o tematyce diety w ciąży, dzięki temu będziemy posiadać istotną wiedzę na temat prawidłowego żywienia już od pierwszych tygodni ciąży. Dieta powinna uwzględniać wiele warzyw i owoców, ale również zdrowe mięso i nabiał. Powinna być zróżnicowana, oparta o różnorodne składniki wysokiej jakości. Ważne jest spożycie dużej ilości płynów, np. wody mineralnej, a ograniczenie spożycia kawy i herbaty. 

Co powinno znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej?

W diecie warto postawić na różnorodność. Każdego dnia powinny na talerzu znaleźć się warzywa i owoce, ale także pełnowartościowe białko, które nie musi pochodzić jedynie ze źródeł zwierzęcych, ale także roślinnych, np. ciecierzyca, fasola. Warto spożywać również ryby morskie, które są cennym źródłem kwasów omega-3 ważnych dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju mózgu. 

Rekomendowane artykuły